lunes, 9 de octubre de 2017

SESSIÓ DE DIA 22 DE JUNY DE 2017

SESSIÓ DE DIA 22 DE JUNY DE 2017
LLoc: Cap Pinar (Alcúdia)
Organitzen Pep Ll. Roses ,  Llorenç Rosselló Ramon
Cuinen:Llorenç Rossselló, Pep Ll. Roses , Toni Morell i Pep Ferragut




 Menú:
Varietat de "jamón" de distintes procedències.
Ensalada pagesa de Formentera,
Caldereta de llagosta, 
Postres:
Fruita (cireres i figues flor)
Palos d'en Xisco Moranta
Cremadillos del Forn d'Abaix de Lloseta.

 VINS  
Selecció de vins mallorquins



CALDERETA DE LLAGOSTA
Ingredients: ( Per a 6 persones) 3q. de llagosta, (si pot a ser, famelles) 750 grs. de tomàtigues  grosses , madures i pelades , 2,5 cebes grosses, pebre vermell, 2 pebres verds, 1 pebre de cirereta, 1/2 tassó de coñac o de gin "xoriguer", 1 tassó gros oli d'oliva, sal, pebrebò i aigua de cisterna.
Elaboració


    Es tallen les llagostes, es fan trosos del cap i les coues es tallen segons les anelles. Es separen corals, ous i sustàncies que tenen en es seu interior. Se sofregiexen ben sofrits aquets trossos de llagosta, ous, corals  i sustàncies  amb oli d´oliva i dins  una greixonera. Un cop sofrits, es treuen i es reserven.
   Dins del  mateix oli a on s´han sofrit els trossos de llagosta que conserva tota la seva lleçó, s'hi fa un bon sofrit  en la ceba. el  pebre vermell, els pebres  verds i finalment  el pebre de cirereta, i les tomàtigues, tot tallat tot ben petit. Es deixa suar i confitar  fins que hagui perdut tota la seva aigua,   se li afageix mig tassó de conyac o gin, es deixa que s´evapori l´alcohol,  es passa pel "túrmix", i  es torna a posar dins de la greixonera el sofrit  perquè acabi de confitar uns cinc minuts més Després se li afageix l´aigua juxta per cobrir la llagosta, es deixa que bullir amb el sofrit uns 15  minuts més, i  se li afageixen els trossos de llagosta que han de coura uns 10 minuts. S´apaga el foc i se serveix.
     S'companya de trossos de sopa torrada i alls perquè el que en  vulgui  els pugui fregar al pa.

 Nota:   El secret d´aquesta caldereta  que com podeu veure  no té ni brou de peix ni picada, a diferencia de moltes altres,  en especial de la que ens va prerarar en Joan Olives, (veure recepta al nostre primer llibre), està amb el  sofrit, que es fassi poc a poc i estigui molt confitat.
     El sofrit  que es fa bàsicament amb ceba, tomàtiga, oli d´oliva i sal (es pot enriquir o completar amb pebres, verds o vermells, alls, porros, pastanagues, julivert ,  inclús amb un  poc de vemut, vi o xerés o conyac, sempre que s´evapori l´alcohol) Es la sals que més s´empra a la cuina mediterrànea i base de un gran nombre de plats. 


   Es trata de fregir les verdures a baixa temperatura, perquè  integrin les seves textures i sabors i amollin  la seva aigua. Amb un  sofrit ben fet es poden perpara rmolts de plats  amb aigua, sense necesitat de posar-hi brous, així ho hem fet a l'Acadèmia amb arròs de calamars, de conill o de llebre, aguiats de carn o peix  o aquesta caldereta que en front de sls altres destaca per la seva sencillessa.











No hay comentarios:

Publicar un comentario

Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.