AGUIAT DE COSTELLETES, CIURONS I FRUITES
· ½ q. de costella plana
|
· ½ q. de carn de porc capolada
|
· 1 ou
|
· ½ q. d´esclata-sangs o picornells
|
· ½ coca banyada amb llet
|
· Botifarró
|
· 1 Cabeça d´alls
|
· 2 cebes velles, més mitja per a les pilotes
|
· 10 carxofes tendres
|
· 5 tomàtigues de ramellet sucoses
|
· 4 patates grosses tallades a cantons petits
|
· 1 tassó de vi negre
|
· Moraduix fresc
|
· Fulles de lllorer
|
· Oli, sal, pebre negre, totes espécies
|
· 100 grs. de fetge de porc.
|
· 10 ametlles torrades
|
· ½ tassonet de vi ranci
|
AGUIAT DE MATANCES PILOTES I COSTELLETES (Julio Martinez-Almoina)
AGUIAT DE MATANÇES (II)
Ingredients : (per a 30 persones) 1,2 q. de carn capolada de pasta de sobrassada sense trampar, 2 capons d’uns 4 q. 1,5 q. de costella de porc, 15 tords, 15 carxofes, 1 q. de esclata-sangs, farina, 2 ous, moraduix, julivert, 4 alls, sal, pebrebò, oli d’oliva, 30 patates, 12 cebes 12, tomàtigues de ramallet, patates, esclata-sangs, 300 grs.d’ametlles torrades, saïm i sal.
Preparació:
Es fan trossos dels capons, i de la costella, es posa pebrebò i es fregeixen amb un poc de saïm i greix dels mateixos capons, primer els trossos del capó i després la costella. Es treu i es fregeixen el tords esmitjats també amb pebrebò.
N Negre Son Vives 2010 Bodega Son Vives Banyalbufar (I.G.P. Vi de la Terra Mallorca)
BECOLL EMBOLICAT AMB PASTA DE FULLS (Xisco Moranta)
Ingredients: Pasta de fulls, llonsa de porc, foiegras, mostassa, cuixot, llimones, oli d'oliva, ous, pebrebò, i sal. (per al saltetjat de verdures): mongetes tendres, pastanagues, carxofes, cebes, porros, picornells, tomàtigues de ramallet, conyac oli d'oliva i sal.
Elaboració:
Se salpebren les peces de llonsa, es marquen dedins d'una greixonera amb oli d'oliva, s'unten amb suc de llimona, mostassa i foiegras i es cobreixen amb tallades de cuixot. S'enbolica la carn amb la pasta de fulls, es pinzella amb ou debatut i s'endu al forn fins que la pasta es ben cruixent.
Es fa un saltetjat amb totes les verdures tallades ben petites.
Es talla la peça de la carn farcida en trossos de 2 dits de gruixa i se serveix acompanyat de les verdures.
Vins negres:
Macià Batle Reserva Privada 2011
Bodegues Macià Batle
Santa Maria
D.O. Binissalem
Alión 2000
Bodegas y Viñedos Alión S.A.
Peñafiel (Valladolid)
D.O. Ribera del Duero
CABRITO SALVAJE AL HORNO
Ingredientes: Un cabrito, agua, vinagre, vino rancio, tomillo, pimienta negra, sal, eneldo, manteca y zumo de naranja.
Elaboración:
Se pone en remojo, (tapado) de agua y un vaso de vinagre durante una hora. Pasado este tiempo se saca de dentro y se van colocando los trozos en una fuente.
Condimentamos la carne con un chorro de vino rancio, teme, pimienta bueno, eneldo, sal, manteca y jugo de naranja.
Taponamiento sano asador y lo dejamos Macara dos horas, luego lo ponemos al horno de leña y con una hora mas o menos debe estar hecho.
VINOS:
Ribas 2010 Bodegas Hereus de Ribas de Consell (Manto Negro, Syrah, Merlot y Cabernet Sauvignon) (Tinto)
Ribas 300 Aniversario (Tinto)
CAPÓN AL ESTILO REY JAIME (Receta de Ca'n Feliu)
Ingredientes: (para 10 personas) 10 Carrilleras de Cerdo, Vino tipo "Pedro Ximénez", 150 gr de piñones tostados, pasas, dátiles, albaricoques secos, nueces, 2 cucharadas y media de canela en polvo, medio litro de caldo de carne, la ralladura de dos naranjas grandes y dos limones y sal
Preparación:
Con un poco de aceite de oliva i dentro de una cazuela las doramos y reservamos.
En el mismo aceite en el que hemos dorado la carne ponemos la cebolla, el puerro y la zanahoria, cuando estén doradas añadimos la carne y el vino y lo reducimos a la mitad, luego se le añaden las especias, el caldo, la mitad desde frutos secos y sal, y lo dejamos cocer hasta que la carne esté bien cocida.
Retiramos la carne la cortamos y la guardamos en una olla tapada para que no se enfríe, trituramos la salsa y la colamos, añadimos el resto de frutos secos, las ralladuras de los cítricos, y la echamos sobre la carne.
Se puede acompañar, de arroz, puré de patata y avellanas, patatas fritas, o pasta.
CONEJO CON COL
Ingredientes: Conejo, col, tacos de jamón y/o panceta, vino blanco, tomate, puerros, cebolla, cebolleta ( grells), ajos, caldo de pollo, aceite, sal y pimienta.
Elaboración:
Hacemos un sofrito con los puerros, el ajo picado, la cebolla y las cebolletas, lo dejamos a fuego lento y cuando haya sudado añadimos el tomate, no mucho, y posteriormente los tacos de jamón o/y panceta.
Al sofrito le añadimos los trozos de conejo, mezclándolo, a continuación ponemos el vino blanco, dejamos que hierva e incorporamos la col troceada.
Añadimos el caldo hasta que cubra el conejo y a fuego lento lo dejamos hervir unos instantes para conjuntar todos los sabores.
Acabamos de darle el punto de cocción al horno.
CONILL AMB CONFITURA
Cuiners: Pep Ferragut, Pep Llorenç Ferragut i Joan Nadal. Sa caseta des Cos Binissalem. Maig 2021.
Ingredients ( per a 6 persones)
6 bracets de conill
· 2 cebes mitjanes
· 3 tomàtigues de ramallet
· 2alls
· 6 cullarades de confitura d’albercocs
· 6 cullarades de vinagre balsàmic
· 1 tassò de vi negre (33 cl.)
· Pebre bord “tap de cortí”
· Una tallada de sobrasada.
· Oli d’oliva
· Sal
Per al brou:
· 1 porro
· 1 pastanaga
· Una fulla de llorer
· Un brot de farigola
· Els caps i les baldanes dels conills
· Oli d’oliva
· Sal
Elaboració:
Es daura el conill lleuguerament salat dins una paella amb oli d’oliva, a continuació s’afegeix la ceba tallada a juliana, la tomàtiga ratllada i l’all capolat, més tard s’incorpora la sobrassada a pessics, el pebre bord i la confitura, en estar tot ben sofregit, s’afegeix el vi i el vinagre i es deixa que evapori l’alcohol, despres s’afegeix el brou fins que tapi la carn i es deixa cuinar fins que estigui ben confitat, quasi caramel.litzat.
S’acompanya amb patatò bullit i passat per la paella amb un poc d’oli, farigola i una mica de romaní.
*El vinagre balsàmic es pot substuir per vinagre suau, de sidra o vi blanc reduït amb un poc de sucre.
Nota:
La llàntia el diccionari Alcover-Moll la descriu com “Aparell per a fer llum, compost essencialment d'un recipient gran dins el qual n'hi ha un altre que conté líquid combustible i un ble immergit que s'encén pel cap que sobreïx del líquid”
L’oli de llàntia, de làmpara , de llumenera o de cremar, era un oli d’oliva de baixa qualitat, que s’emprava per cremar i així donar llum. A pesar de ser de baixa qualitat encare n´hi havia d’inferiors que s’empraven per untar la maquinària. El fet d’utilitzar aquest oli per cuinar, la senzillessa de la recepta i els els ingredients (clovella de llimona i fulla de llorer), ens fa pensar amb un origen humil d’aquesta recepta posiblement de garrigers, que no tenien accés a l’oli de major qualitat, reservat als amos i senyors.
Novembre 2.019
Sa Caseta Vella, Santa Margalida.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Elaboració:
ESCALDUMS DE POLLASTRE
Joan Besalduch
Ingredients: Pe asr 4 persones:
· 1 Pollastre de corral
· 1 Ceba grossa
· 2 Tomàtigues de ramallet
· 1 raig de brandi
· 1 tros de sobrassada
· 1 Kg. de moixernons
· Pebre bo i Sal
· Farina per a arrebossar
Per a la picada:
· Olives trencades
· Ametlles torrades
· Moraduix
· Alls
· Julivert
Elaboració:
Se sofregeixen els trossos de pollastre un poc enfarinats i salpebrats dins una paella. Es col.loquen dins una greixonera a mesura que estiguin sofregits, es rega amb un raig de brandi i es deixa que pegui dos bulls perquè s´evapori part del seu esperit.
Dins la paella, a on s´ha frit el pollastre i aprofitant l’oli, s´hi sofregeix una ceba grossa, les tomàtigues de ramallet sense pell ni llavors, i el tros de sobrassada .
Aquest sofregit, en estar fet, s’incorpora a la greixonera i s’afegeix o bé aigua o bé brou fet amb les carcasses i escaccions dels pollastres.
Quan começa a bullir s’afegeix una picada feta amb els fetges del pollastre, ametlles torrades, olives verdes trencades, moraduix, alls i julivert. Seguidament s’afeigeixen es moixernons que s’hauran hidratat amb aigua unes hores abans. L’aigua d’hidratació es tira.
Es poden afegir patates mig fregides amb antelació, encara que (com diu el cuiner) no és obligatori i depen del gust de cadascú.
En estar cuit se retira des foc
la canyella que és molt aromàtica), s'afegeix es puré de castanyes i en tenir una mescla ben uniforme es retira del foc.
l’altra ceba, el porro, l’àpit i la pastanaga tot trocejat regularment. S´hi col.loca damunt el faisà farcit i es trempa tot amb sal, pebrebò, oli i una tassa d’aigua. Es tapar el recipient i es posa dins el forn a 180 º C entre 30 i 45 minuts. Convé anar regant el farcit amb es suc que va fent mentre cou. En ser cuit, es destapa i es deixa uns 3 minuts al forn perquè agafi color.
Vi:
Pruno 2015 Magnum Tinto. Finca Villacreces. Quintanilla de Onésimo. Valladolid. D.O. Ribera del Duero.
FAISÀ FARCIT DE PANSES I PINYONS (Pep LLuís Vidal)
Ingredients: (per a 8 persones): 1 faisà, 100 grs. de panses, 35 grs. de pinyons, 150 grs. de xulla, saïm, monjetes, oli d’oliva, sal i pebrebò.
S’unta el faisà amb un poc de saïm, sal i pebrebò i es farçeix amb la xulla tallada a bocinets, les panses i els pinyons. Es posa al forn junt amb els moneatos.
En estar cuit es retira la farsa de dins el faisà i es reserva. Es trosetja, i amb els moneatos i el suc resultat de la coció es fa un puré per acompanyar. A part se saltatjen unes monjetes amb un poc d’oli d’oliva i saïm.
VI: PRADO ENEA Gran Reserva 2005 (Haro) D.O.C. Rioja.
GALLINA FARAONA FARCIDA
Mateu Oliver de Ca´n Matarino de Sóller
Ingredients: (Pera a 6 persones)
· 1 gallina faraona sense ossos.
· 1 Ql. de carn de porc picada, 70% carn magra i 30% panxeta.
· 1 tassó de vi blanc sec.
· 3 ous.
· 1 tòfona negre tallada petita.
· 65 grs. de pinyons.
· 20 grs. de sal.
· 3 grs. de pebre bo blanc
· ½ nou moscada.
· Oli d’oliva.
· ½ tassó de vi blanc o Xeres.
· ½ tassó d’aigua.
Elaboració:
Es trauen les piteres de la faraona i es tallen en daus que es mesclaran amb la resta de ingredients pastant-los.
Es farceix la faraona amb el farcit i es cus amb fil de cotó i es posa dins una xarxa perquè quedi estret. Es posa dins una placa per anar al forn a la que es posen mitges canyes per que la faraona no toqui la base de la placa.
Es banya generosament amb oli d’oliva i a la placa s’hi afegeix el ½ tassó de vi blanc i el d’aigua. S’enforna amb el forn fred i es posa a 180º durant una hora i 50 minuts. Per a la cocció s’ha de vigilar que no quedi sense suc i a mitja cocció es gira.
La faraona es talla millor si està freda, després es pot encalentir o servir a temperatura ambient. Per servir es pot adornar amb salsa de magrana agre.
Acompanyarem la faraona amb xampinyons flametjats i en Polenta.
Elaboració:
Elaboración:
Para hacer la salsa se pone la sustancia, la cebolla, un poco de tomate y cuando está sofrito añadimos un poco de harina, al tener color color se le añade el caldo. Los macarrones se hacen en la salsa rodeados por la carne.
INDIOT DE NADAL (Farcit de fruites seques)
Pedro Led i Toni Morell
Desembre 2022. Son Nou , Consell
Ingredients: Per un indiot de 6 o 7 quilos.
Pel farçit:
-Mig kg. de salsitxes de porc tallades en bocins de uns 2 cm.
-Mig kl. de trossos de carn magra de cap de llom en bocins d’uns 2 cms.
-Albercocs de Porreres secs, al gust
-Prunes seques sense pinyol, al gust
-Dàtils sense pinyol, al gust
-Pinyons, al gust
Per l’indiot:
-1 indiot de 6 o 7 k. (millor si és famella)
-Saïm para untar
-1/2 tassó gros d´Oli d’oliva
-1/2 tassó gros de Conyac
-1/2 kg. de llimones
-Pebre bo i sal
-Aigo
Elaboració:
El dia abans de cuinar-lo es posen tots els ingredients del farçit dins un bol amb una part de conyac i una d´aigua, tinguent en compte que el xarop ha de cobrir be els ingredients perquè els albercocs i les prunes absorbesquin part del suc i s’inflin. Els fruits secs es posaren en funció del gust de cadescú i del tamany de l’animal
Es dia següent es cola es separen els ingredients i es reserva el líquid.
S´adoba l índiot amb sal i pebre bo i es cus la pell del coll i de la part de darrera deixant en aquestes zones dos forats per omplir-lo.
S’omple amb els ingredients del farçit per els forats que s´han deixat pressionant be el material, un pic ple l animal es cus tancant-lo bé.
Amb una xaringa, se li injecta a l’indiot el líquid que s´ha reservat del farciment per tota la seva superficie, embatumant-lo després amb saïm i regant-lo amb el suc de las llimones.
Es col.loca l´indiot dins una rostidora i se li afegeix mes conyac i un tassó d’aigua.
Es cou al forn a 180º de temperatura, si pot ser amb aire millor, i es va regant amb el suc de tan en quant i durant tota la cocció, si la salsa s’acaba s’hi afegeix més aigua perquè no s’eixugui. Mentre cou se li dóna una o dues voltes perquè cogui be per tots els costats i passat un temps es punxa en diferents parts per veure si encara treu suc sanguinós, lo que indicarà si està cuit o encara falta. Si se cremen molt les ales i les cuixes es poden cobrir amb paper d’alumini per evitar-ho. Un indiot d’uns 6 a 7 kg. , com el que s´emprà per fer aquesta recepta torba en ser cuit unes tres hores aproximadament.
Quan sigui cuit es treu d´es forn, es posa damunt una post i es trinxa. Primer es lleven les ales que es tallen en dos trossos i la resta de les carns en bistecs fins que es col.loquen dins una palangana plantosa, el farçit es mescla amb el suc i es treu dins un recipient més fondo a part perquè cadescú agafi el que vulgui.
Acompanyarem l´indiot amb uns moneatos de Nadal fets amb una recepta del convent de les monjes Benedictines de Manacor
LOMO DE CERDO CON MAZAPÁN
LOMO DE TERNERA AL HORNO CON SALSA DE QUESOS Y PATATITAS
LOMO RELLENO CON TUMBET SOBRE COMPOTA DE TOMATE REVESTIDO CON YEMA DE HUEVO.
MORENO COM SON AUTOR
Es torna a posar la carn a dins la salsa i s’afegeix el sucre previament disolt
MORTEROL
Segons el diccionari Alcover el morterol es una vianda composta de carn capolada o esclafada en el morter, i de greix de gallina o de porc.
Ingredients: 1/2 perdiu, 1/2 conill, 1/4 de gallina, 100 grs de fetge de porc,1 tomàtiga, 1 cabeça d'alls, xulla, saïm, pa, pebre bord, comí, moraduix, canyella i sal.
Elaboració:
Es posen les carns de perdiu, conill i fallina juntament amb el fetge, la tomatiga i la cabeça d''alls a bullir amb aigua durant 2,5 hores, (mínim). Una vegada cuites es deixen refredar, s'esmicolen i es reserven, procurant que es mantengui tebi.
Es posa la xulla a foc baix dedins d'una greixonera a fi de que vagi amollant el seu greix.
A dins d'una paella es posa el saim a fondre i se li afegeix tota la carn i el fetge ben capolat.
Quan el saïm es fus del tot, es posa el pebre bord i es banya amb el brou de la carn i es va remanant constantment. S'afegeix la mica d'un pa de 2 dies i es va afegint brou a mida que ho demana sense deixar de remanar. S'afegeix el comí, el moraduix i la canyella molta. poc a poc s'hi va incorporant el greix de la xulla i es va remanant durant unes 3 hores. Lo seu es deixar-lo reposar 1 dia.
PERDIUS DE CAPELLÀ
i moraduix. (Per a la salsa): 1 manat d'herbes –fonoll, herba-sana, moraduix- brandy, vii negre o ranci, 1 branca de canyella, cebes, tomàtigues i brou de carn de porc. (Per al puré): mongetes blanques. (Per a la guarnició): bolets variats –picornells, trompetes-, nousa avellanes
albercocs, prunes, i germinats frescs de cualque fruita.
Es posen els peus de porc en una borsa de buit amb oli, sal, pebrebò, llorer i all i es cou a baixa temperatura durant 18 hores a 87ºC.
Es desossen en calent ja que surten millor els ossos i es reserva tot el brou.
Es rectifica de sal ices posa moraduix.
Es fica en motllos rectangulars tipus pudding o gastronom no gaire alts i amb film per a un millor desmoldat (el seu és en motlles individuals rectangulars d'uns 4-5 cm de gruix pel que volguem de llarg i alt, i s’envasa cada motlle al buit). Es molt important aplanar una mica amb les mans no amb un pes ja que se'ns sortiria la gelatina que ens interessa conservar dins del motlle y es guarda dibs de la gelera.
En fred es marquen les porcions a la planxa amb una mica d'oli uns 5-6 minuts per costat. Unicament hi ha que marcar els dos costats principals.
Una vegada marcats es poden reservar fins al moment de l’emplatat final.
Per escalfar s’utilitza el forn sec a 200-220 ºC durant 6-7 minuts per conservar l’aspecte del motllo.
Per a la salsa:
Els ossos dels peus de porc i les gelatines es rosteixen en el forn a 180ºC durant uns 35-40 minuts, fins que estiguin daurats.
Quan están rostits s’afegeix brandy, vi negre (o ranci), 1 branca de canyella i 1 manat d'herbes aromàtiques i que es deixa desglasar aquesta gelatina.
Amb la meitat de la gelatina i la meitat de brou de carn, es fa un sofrit de ceba, all, tomàtiga i herbes aromàtiques. Se li afegeix sal i pebrebò i si és vol una mica de coent. Es pot espessar amb xantana o maizena.
Per acompanyar:
Es pot acompanyar amb un puré de mongetes blanques aromatizades amb tòfona, romaní, o ambdues.
Per a la guarnició:
Se saltejen al final uns bolets (trompetes, picornells, etc..) nous, avellanes, albercocs de Porreres i prunes.
es decora amb uns germinats frescs que li queden molt bé, (en aquest cas es va fer amb mandarines).
PINTADA CON MALVASIA
Preparamos el caldo de ave, de la forma tradicional
Cuando la pintada esta bien dorada añadimos la malvasia y dejamos reducir. Añadimos el caldo de ave y cocemos con la cazuela tapada; cuidando que no se reduzca demasiado la salsa, añadir caldo de vez en cuando si es necesario.
Es dauren les peces de les guàtleres amb saïm i es reserven.
Dins el mateix saïm es posa ceba tallada a juliana i en tenir color s’afegeixen els albercocs i les prunes tallats de la mateixa forma així com les peces de carn i es deixa confitar.
ROL.LO PINYONAT
Ingredients: (Per al rol·lo) 750 gr de carn de porc capolada, 400 gr. de carn de vadella capolada, 200 gr. de xulla, 80 gr de sobrasada, 3 ous, 75 gr. de pa rallat (o coca bamba), 150 gr. de pinyons, oli, d'oliva, mantega, sal, pebrebò, moraduix i tem (farigola) (Per a la salsa): 200 gr. de caba, 50 gr. de pinyons, brou de carn, 1 cullerada de farina, sal, pebrebò i tem (farigola)
TERRINA DE PERDICES Y PATO
No hay comentarios:
Publicar un comentario
Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.