DOCUMENTSEl receptari que vos presentam prové  d’un original que es troba a la finca de Pastoritx.
Es tracta d’una encuadernació manual de 97 pàgines numerades, de les que falten la portada, la 1 i la 2. Les pàgines 32-33-34-45.46.47 i 48 estan en blanc. El tamany de l’original es de 15 x 21 cm. amb caligrafia cuidada.
Al no figurar la data de la seva redacció hem consultat a l’expert bibliògraf. D. Manuel Ripoll qui ens va assegurar que deu tenir una datació entre finals del segle XVIII i principis del XIX.
El paper utilitzat es de fil, amb alt gramatge, i la seva tonalitat blau clar l’identifica com de gran qualitat. Actualment ha sofert qualque deteriorement per exposició a la humitat i a la manipulació indeguda.
S’ignora qui va ser l’autor o autora del manuscrit pero per la datació aproximada podría ser qualcú de la casa, els propietaris de la qual en aquestes dates eran D. Pedro Juan  Morell y Vallés de Aumadrá (1737-1807) o bé el seu fill D. Salvador Morell Esteva (1787-1857), casat amb Dª. Maria Fontiroig i Font – Belloto (1804-1825). Fins avui ha romàs en mans de la familia.
El receptari es compon de 136 receptes ordenades: 14 son de salses, 39 de carn, 17 de peix, 4 de verdures, 5 de farcits, 21 de postres, 21 de pastisseria i 15 del melmelades i amaneixos dolços.
Hem procedit a una transcripció del manuscrit per facilitar la seva lectura, sense entrar en consideracions llingüistiques, conservant el vocabulari (qualcún confos) i l’ortografia sense correccions.
Com és habitual en els receptaris antics manca de la dosificació dels ingredients, pero resulta temptador aventurar-se en una interpretació de totes i cadascuna de les receptes.

Que ho disfruteu!
Antonio Morell Solivellas I Juan González de Chaves Alemany
DE L'ACADEMIA DE LA CUINA I DEL VI DE MALLORCA

MENU DEL TEMPS DE RAMON LLULL

FASCÍCULO DIARIO DE MALLORCA

I-SOPAS DE PAN EN MALLORCA por Antonio Morell Solivellas

II-SOPAS DE PASTA MALLORQUINA por Antonio Morell Solivellas

LA ALBUFERA EL ARROZ por Antonio Morell Solivellas2 comentarios:

  1. Me voldria posar en contacte amb vosaltres. Em podeu donar un número de teléfon?

    ResponderEliminar
  2. Desde la UIB estoy desarrollando un proyecto sobre propiedad intelectual en cuestiones agroalimentarias. Me interesaría acceder al recetario de Pastoritx y al de Ramon Llull. ¿Es posible?
    Anselmo Martínez Cañellas

    ResponderEliminar

Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.