sábado, 3 de febrero de 2018

RECEPTARI DE PASTORITX


RECEPTARI PASTORITX




El receptari que vos presentam prové  d’un original que es troba a la finca de Pastoritx.


 Es tracta d’una encuadernació manual de 97 pàgines numerades, de les que falten la portada, la 1 i la 2. Les pàgines 32-33-34-45.46.47 i 48 estan en blanc. El tamany de l’original es de 15 x 21 cm. amb caligrafia cuidada.


Al no figurar la data de la seva redacció hem consultat a l’expert bibliògraf. D. Manuel Ripoll qui ens va assegurar que deu tenir una datació entre finals del segle XVIII i principis del XIX.


El paper utilitzat es de fil, amb alt gramatge, i la seva tonalitat blau clar l’identifica com de gran qualitat. Actualment ha sofert qualque deteriorement per exposició a la humitat i a la manipulació indeguda.


S’ignora qui va ser l’autor o autora del manuscrit pero per la datació aproximada podría ser qualcú de la casa, els propietaris de la qual en aquestes dates eran D. Pedro Juan  Morell y Vallés de Aumadrá (1737-1807) o bé el seu fill D. Salvador Morell Esteva (1787-1857), casat amb Dª. Maria Fontiroig i Font – Belloto (1804-1825). Fins avui ha romàs en mans de la familia.


El receptari es compon de 136 receptes ordenades: 14 son de salses, 39 de carn, 17 de peix, 4 de verdures, 5 de farcits, 21 de postres, 21 de pastisseria i 15 del melmelades i amaneixos dolços.


Hem procedit a una transcripció del manuscrit per facilitar la seva lectura, sense entrar en consideracions llingüistiques, conservant el vocabulari (qualcún confos) i l’ortografia sense correccions.


Com es habitual en els receptaris antics manca de la dosificació dels ingredients, pero resulta temptador aventurar-se en una interpretació de totes i cadascuna de les receptes.


Que ho disfruteu!


Antonio Morell Solivellas


Juan González de Chaves Alemany


DE L'ACADEMIA DE LA CUINA I DEL VI DE MALLORCA

1 comentario:

Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.