lunes, 1 de mayo de 2023

SESSIÓ ORDINARIA DEL MES DE DECEMBRE DE 2022 (DINAR DE NADAL)



SESSIÓ 452 ORDI DEL MES DE DECEMBRE DE 2022, DINAR DE NADAL 

Día 22 de decembre de  2022.

Son Nou de Pep Lluis Vidal Planes. Consell

Organitza: Pep Ll.Vidal Planas

Cuiners: Mimida Planas, Pep Ll.Vidal Planas, Pepe Mejias, Pedro Led, Toni Morell, Forn de Sa Plaça de Consell i Biel Morell.

Menú: Aperitiu: Espinacs amb arengada i Formatge Cala Blau de Menorca. Dinar: Carxofes amb llet, Pilotes de Mussola, Indiot de Nadal fracit de fruites. Dolç: Bolla de Nadal, Torró d´ametlla torrada.

 

Vins:

Gobillard & Fills i Lanson. Champagne

Blanc Chardonnay Blanc 2021, Toni Gelabert. D.O. Pla de Llevant

Chateau Pierrail 2018, merlot i caberne.  Bordeaux

Cream i PX

 

  Dinar de Nadal a Son Nou a on hi venim cel.lebrant aquest esdeveniment des de l´any1994 i aquest any estrenarem un menjador molt ben agomobolat per fer-hi bauxes. Com sempre els organitzadors de la dinada procuraren fer plats nadalencs, el que no és sencill degut a la quantitat de receptes que ja hem fetes però així i tot encara en trobem alguna com l´Indiot de  Nadal farçit de fruites que ens varen fer en Pedro Led que no és  la primera vegada que cuina per l´Acadèmia i en Toni Morell. Haviem menjat distintes receptes d´indiot o indiotes amb fuites (confitades, seques o simplement cuites) però cap de les anteriors tenien res a veure amb aquesta elaboració. Abans de l’indiot tastarem unes curioses carxofes amb llet parescudes a les menjades a Sarrià el febrer de 2018 i unes pilotes de mussola aguiades carregades de safrà que també foren un autèntic descobriment. Els dolços foren una Bolla de Nadal, un  dolç modern creació d´es Forn de Sa Plaça de Consell i el clàsic torró d´ ametlla torrada que des de Nadal del 1993 mai ha faltat a cap dels  nostres dinars de Nadal i del que a més juntament amb una selecció de vins dolços en ferem un present als acadèmics.

 

 

INDIOT DE NADAL (Farcit de fruites seques)

Pedro Led i Toni Morell

Desembre 2022. Son Nou , Consell

 

Ingredients: Per un indiot de 6 o 7 quilos.

Pel farçit:

-Mig kg. de salsitxes de porc tallades en bocins de uns 2 cm.

-Mig kl. de trossos de carn magra de cap de llom en bocins d’uns 2 cms.

-Albercocs de Porreres secs, al gust

-Prunes seques sense pinyol, al gust

-Dàtils sense pinyol, al gust

-Pinyons, al gust

Per l’indiot:

-1 indiot de 6 o 7 k. (millor si és famella)

-Saïm para untar

-1/2 tassó gros d´Oli d’oliva

-1/2 tassó gros de Conyac

-1/2 kg. de llimones

-Pebre bo i sal

-Aigo

 

Elaboració:

  El dia abans de cuinar-lo es  posen tots els ingredients del farçit dins  un bol amb una part de conyac i una d´aigua, tinguent en compte que el xarop ha de cobrir be els ingredients perquè els albercocs i les prunes absorbesquin part del suc i s’inflin. Els fruits secs es posaren en funció del gust de cadescú i del tamany de l’animal

  Es dia següent es cola es separen els ingredients i es reserva el líquid.

  S´adoba l índiot amb sal i pebre bo i es cus la pell del coll i de la  part de darrera  deixant  en aquestes zones dos forats per omplir-lo.

  S’omple amb els ingredients del farçit per els forats que s´han deixat  pressionant be el material, un pic ple l animal es cus   tancant-lo bé.

   Amb una xaringa, se li injecta a l’indiot el líquid que  s´ha reservat del farciment per tota la seva superficie, embatumant-lo després  amb saïm i regant-lo amb el suc de las  llimones.

  Es col.loca l´indiot dins una rostidora  i se li afegeix mes conyac i un tassó d’aigua.

  Es cou  al forn a 180º de temperatura, si pot ser amb aire millor, i es va regant  amb el suc   de tan en quant i durant tota la cocció, si la salsa s’acaba  s’hi afegeix més aigua  perquè no s’eixugui. Mentre cou se li dóna  una o dues voltes perquè cogui be per tots els costats  i passat un temps  es punxa en diferents parts per veure si encara treu suc sanguinós,  lo que indicarà si està cuit o encara falta.  Si se cremen molt les ales i les cuixes es poden cobrir amb paper d’alumini per evitar-ho. Un indiot d’uns 6 a 7 kg. , com el que s´emprà per fer aquesta recepta torba en ser cuit unes tres hores aproximadament.

  Quan sigui  cuit es  treu d´es forn, es posa damunt una post i es trinxa. Primer es lleven les ales que  es tallen en dos trossos i la resta de les carns en bistecs  fins que es col.loquen dins una palangana plantosa,  el farçit es  mescla amb el suc i es treu dins un  recipient més fondo a  part perquè cadescú agafi el que vulgui.

  Acompanyarem l´indiot amb uns moneatos de Nadal fets amb una recepta del convent de les monjes Benedictines de Manacor

 


MONEATOS DE NADAL

Toni Morell i Pedro Led, segon recepta de les Monjes Benedictines del Convent de Manacor.

Desembre 2022. Son Nou , Consell

 

Ingredients:

-Moneatos

-Farina

-Oli

-Vi dolç

-Sucre

-Canyella

-Aigua

 

Elaboració:

Es bullen els moniatos amb la pell deprés d´haver-los fet ben nets. Es tallen a trinxes  llargues i es fregeixen.

Es posen dins una rostidora o greixonera plana que pugui anar al forn, però abans es prepara una salsa feta amb vi dolç, sucre, canyella (al gust) i aigua. Amb aquesta salsa s´esquitxen els moneatos i la resta es posa a la mateixa rostidora o greixonera, se li dóna un cop de forn i estan llets, per servir.

Nota. Aquets moniatos, com altres que figuren als nostres llibres són molt bons per acompanyar carns al forn com porcelles, baldanes o indiots com va ser el cas del dinar de Son Nou que els ferem per acompanyar un Indiot amb fruites seques .

 

ESPINACS AMB ARENGADA

Mimida Planas, Pep LL. Vidal Planas i Pepe Mejías  

Desembre 2022. Son Nou , Consell

 

Ingredients:

-Espinacs

-Arengades

-Vinagreta

 

Elaboració:

 Es torren les arengades després d´haver-lis llevat las butzes, se lis lleva la pell i es fan les polpes. Es fan nets el espinacs , es tallen com per ensalada es tractés i es col.loquen dins un  plat. Es cobreixen amb les  polpes de les arengades i es rega amb una vinagreta feta amb oli, vinagre, sal pebre bo i un poc de mostassa. Es menja fred.

 

 

PILOTES DE MUSSOLA,

Mimida Planas, Pep LL. Vidal Planas i Pepe Mejías  

Desembre 2022. Son Nou , Consell

 

Ingredients:

Per a les pilotes:

-Mussola

-Herba sana

-Julivert

-Alls

-Ous

Pebre bo i sal

Farina per arrebossar

Oli per fregir         

Per a l´aguiat:

Cebes

Tomàtigues

Alls

Llorer

Brou de peix

Safrà, sal i pebre bo

Patates

 

Elaboració

  Es prepara  un brou amb la mussola cencera, caps i espines, unes cebes, unes tomàtigues de ramellet i un poc de julivert. Es treu la mussola quan quasi és cuita, es fan les polpes que es reserven tornant las espines i els cap al brou. Quan el brou esta llest es cola i es reserva.

Amb les polpes de la mussola, julivert ben capolat , uns alls al gust, herba-sana prebe bo, sal i uns ous , es fan les pilotes. Una vegada fetes es passen per farina, es fregeixen i es reserven.

Es prepara un sofrit amb ceba, tomàtiga, uns alls i unes fulles de llorer, En estar confitat se li afegeixen las  patates tallades (millor rompudes que tallades), a cantons, es deixen que coguin uns minuts amb el sofrit i se li afegeix el brou de peix, just que el cobresqui. Es deixa coure i en esser quasi cuites les patates se li afageix, safrà al gust i les pilotes, es deixa que es confiti  tot plegat uns deus minuts i es tindrà llest per treure a taula.     

 

Nota: La mussola es un peix molt interesant i avui en dia poc valorat a diferència d´altres indrets entre ells Andalussia conegut com a “cazón”, i que preparen en adob. La mussola es un peix  blanc, molt gustós, de carn pitjada, poca grassa i cartilaginosa , es de la família dels taurons i se li assembla però es més petit.

Aquest tipus de peixos s’anomenen “bestina” L´Acadèmia que recordem només ha menjat mussola dues vegades una a l´illa de Cabrera el juny de 1999  “Panades de mussola” (veura el nostre tercer llibre) i l´altra a l´illa de la Dragonera el juny de 2003 “Mussola frita i freda amb patates i grells” (veura el nostre quart llibre) 

 



No hay comentarios:

Publicar un comentario

Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.