martes, 23 de julio de 2019

CAP PINAR JULIOL 2019


GAMBA BLANCA BULLIDA
Pep Ferragut
Juliol 2.019
Cap Pinar, Alcúdia
 
Ingredients:
Gamba blanca
Aigua de mar per bullir.
 
Elaboració:
Es posa aigua de mar dins una olla, quan bull se li tira la gamba, es deixa que cogui 1.5 m., es treu i es posa dins aigua amb gel perquè  aturi la cocció. Es cola i se serveix.
 
FIDEUS AMB MARISC.
Pep Ferragut
Juliol 2019
Cap Pinar.Alcúdia.
 
Ingredients:
 
-Fideus (d´es nº 4)
-Brou de peix (3/4 de q. de peix roquer per 1.5 l. d´aigua, ceba, pebre verd, julivert, alls. nyora tot en cru
- Cranques
-Escamerlans
-Gambes de Sóller
-Espardenyes (pardals de moro)
- Cloïsses
-Sipies
-Cebes
-Tomàtigues
- Sal.
 
Per a la picada:
-Fetge de rap
- Pebre vermell
-7 alls
- Safrà
-Corals i ous de les cranques
 
Elaboració:
  Es fa un bon sofrit amb la ceba i la tomàtiga, quan és cuit se li afageix la sípia, després les espardanyes (pardals de moro) i les cames de les cranques trossejades. Se li dona una remanada, se li afageixen els fideus, es remolquen perquè agafin color i se li posa el brou. A la meitat de la cocció se li incorpora la picada que es tendrà preparada es remena el conjunt i se li col.loquen per damunt les gambes, els escamerlans i les cloïsses,  quan acaba de coure,  s‘apaga el foc es deixa reposar uns minuts i se  serveix.
 
Es pot acompanyar d’ un all i oli, en aquest cas, día de molta calor, ferem  l’all i oli amb llet en vers d´ou.
 

Mides per persona: 125 grs. de fideus, 37.5 cl. de brou, 1 gamba, 1 escamerlà, 50 grs. de sípia, 3 o 4 espardenyes, 1/6 de cranca i 4 cluïsses grosses.




ENSAÏMADA DE MÚSIC (o de torró)
Xisco Moranta
Juliol 2019
Cap Pinar Alcúdia
 
Ingredients:
Pasta d´ensaïmada.
 
Per al farcit:
-Massapà, que en aquest cas es prepara amb 700 grs. de  sucre per quilo d´ametlla crua capolada, pell de llimona rallada, 1 cullaredeta de canyella en pols i ous per lligar. Una vegada fet se li afageixen pinyons, nous  i ametlles tot torrat i capolat.
 
Elaboració:
 S´esten la pasta per fer l´ensaïmada a la manera habitual i a la part de d´alt se li  col.loca una tira de massapà, s´enrodilla, es fa l´ensaïmada i es cou.
 
    Nota: Aquesta ensaïmada com s’ha dit, està inspirada a un dolç català conegut com pastis de músic i per lo que ens contà el pasatisser deu el nom a un dolç que feien a una  pastisseria de Barcelona a la que i anaven es músics en acabar les sevas actuacions al Paralel, (popular barri de la Ciutat  a on hi havia molta festa als  mitjans del segle passat), i com que el pastisser en aquelles hores no tenia cuïts elsl dolços lis prepera un pastis a base de fruits secs, que acompanyaven en moltes ocasions amb “Ratafia”, un licor dolçet, elaborat a partir de la maçeració de distints fruits, herbes i espècies.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.